See Arquitectes Transform Old Barcelona Terrace with Brick

The Spanish Studio H Arquitectes has transformed a small nineteenth-century apartment into a spacious family house in Barcelona called House 1616.

The terraced house is distributed over three levels and has been rebuilt from a one-storey building with two new brick levels based on the original design of the building.

Located in a dense street in the Spanish city, the 1616 house has been designed to offer privacy to its owners while offering a connection with the outside.

To do this, H Arquitectes has added terraces and outdoor spaces at the back of the house, while the street-side facade has remained more closed.

“Our main objective was to guarantee the confidentiality between parents and children by assigning a user profile to each of the three levels,” Josep Ricart Ulldemolins, partner of the studio, told Dezeen.

“On the other hand, the house is connected to the outside by the garden and the stairs are placed on the street side, which allows it to function as a Terrace.”

The existing facade of the ground floor is made of stone and has original details and arched openings. This also includes the main entrance to the house, accessible by a step in response to the sloping road.

At the top, the two new levels are finished with red bricks that match the color of the existing building. The large rectangular windows are arranged in a grid formation, accentuated by lines of extruded bricks extending between them.

Accessed through the vaulted oak door, a bright stairwell Serves as the entrance hall to the 1616 house, creating an open connection between the three levels.Visible through all the windows of the street-side facade, this staircase also creates a buffer between the living spaces and the street, offering residents additional privacy.

“The placement of the stairs on the street side promotes natural ventilation and prevents the main rooms of the house from receiving noise or interference from the street,” the Studio said.

In the rest of the 1616 house, the interiors are defined by a grid of cruciform brick columns.

“To adapt the multiple uses without losing the clarity of the space, the conventional load-bearing walls dissolve parallel to the facade in a dense grid of cruciform brick pillars that define the main characteristics of the space and organize the uses of the floors,” explained the Studio.

The open-plan living areas, including the living and dining areas, are arranged on the ground floor. The upper floors include bedrooms and playrooms for children, as well as a master bedroom and a work area.

The first and second floors are set back at the back of the 1616 house to make way for a planted terrace overlooking the garden.

In the rooms, the Studio has combined light oak furniture and joinery with the walls and columns painted white to create bright spaces that use natural light.

“We painted the structure white because natural light works better,” Ulldemolins said. “It is a breathable color that emphasizes the structure as the only element that defines the attributes of the space.”

Other Barcelona houses recently featured on Dezeen include a house with rooms stacked into each other and a renovated apartment with tiled floors and custom birch plywood joinery.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *