Check Sculptural roof helps Taihang Xinyu Art Museum

The Chinese practice Wang Chong Studio used rustic stone walls and a sloping roof to help this art museum blend into its rocky location in the Chinese province of Henan.

The museum, called Taihang Xinyu Art Museum, was built around an old warehouse on the site, adjacent to Taihang Mountain and located on the Cangxi River.

Wang Chong Studio used recycled local stone and kept the existing warehouse to highlight the history of the region.

The architects also topped the museum with a sculptural tiled roof that seems to stand out from the landscape.

“The converted and not demolished warehouses effectively reflect the heritage, identity and antecedents of the place,” studio founder Wang Chong told Dezeen.

“The new volume of building that surrounds it creates a hybrid method that is more effective than Tabula Rasa, or “repairing the old like the old”.”

At the front of the site, a waterfront courtyard with existing stone elements and stairways leads to the museum and offers a view of the river.

“Traditional Chinese landscape paintings try to describe the paths leading to the mountains layer by layer, which inspired us to design layers of retreats and zigzag mountaineering trails in the area adjacent to the water and at the back of the mountain,” Wang said.

A Restaurant is built in an excavated part of the hill under the museum, where large floor-to-ceiling windows overlook the neighboring courtyard.

The Restaurant, punctuated by concrete retaining walls, is located between a series of steep stone walls and features large stones that the Studio added to the design during the excavation process.

The terrazzo floor of the restaurant used local red sandstone, as well as additional local materials that run through the entire design.

“We hoped to work from a material point of view and respect the true quality of local natural materials,” Wang said.

“The building uses the construction method of dry-hung stone slabs, for which we have recycled a large number of old slate sheets used as roofing materials for traditional houses,” continued the architect.

“The ancient craftsmen participated in a large part of the construction, thus absorbing the history of local craftsmanship and respecting the authentic characteristics of natural materials.”

The Taihang Xinyu Art Museum is located on one level above the Restaurant and is accessible by a stone staircase zugänglich.Es includes a series of exhibition spaces separated by steep stone walls.

Inside, the galleries present existing elements of the site, including a large stone extracted from the riverside to support the steel structure of the mezzanine in an exhibition room.

A strongly curved roof overlooks the museum, creating spaces with roof slopes of different heights.

“The sloping roof is inspired by the large Chinese-style roof,” Wang said. “In ancient Chinese architecture, the large roof is described as “like a bird spreading its wings and a pheasant spreading its wings and flying”, as if the wings provided a feeling of lightness.”

Inclined on each side of the structure to match the heights of the neighboring buildings, the roof extends over the walls of the building to large eaves that the Workshop envisages as a sheltered space for art students and painters to sketch the mountain view.

Other Chinese museums recently featured on Dezeen include a Shanghai museum with a copper arch and an art museum with a glowing lantern-like extension.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *